Det som göms i snö…… (BLANDIS 1-2007)

[singlepic id=41 w=100 h=140 float=]

För att knyta an till årstid och omslagets serie, så vill jag be er tänka på hur mycket skräp som ligger under snön och som kommer fram när den tinar bort. Det är ju en lång tid innan det har torkat upp, så att vägarna kan sopas från skräp. En speciell varning om uppmärksamhet till er som har valpar, för de vill ju som småbarn smaka på det mesta.

Detta första nummer 2007, har vi ägnat åt att upplysa om de s.k. ”smuggelhundarna”. Vi har visserligen skrivit om detta tidigare, men Djurskyddet, Jordbruksverket och Tullverket har initierat samarbete och vi i Blandis vill också göra vad som står i vår förmåga och hjälpa till. Dessa hundar far verkligen illa, och genom att köpa en smuggelhund, så bidrar man till att smugglingen fortsät­ter.

Vidare vill vi uppmärksamma er på vår NAMNINSAMLING, som riktar sig till våra försäkringsbolag. Det är vår avsikt att uppvakta dem i början av september med namnlistorna, för att försöka få till stånd en förändring i taket för livsförsäkringsbeloppet. De flesta försäkringsbolag har ett tak på 5000 kronor, oavsett vad man har betalt för hunden. Inom annan handel med ”varor” (hunden är en ”vara” enligt konsumentköplagen/köplagen), så kan du försäkra till det du har betalat, men inte för ”varan” blandrashunden. Idag är blandrashunden en investering på mellan 3500-8500 kronor (vanligaste prissättningen för en valp) och du får alltså inte försäkra hunden för beloppet över 5000 kronor. Detta anser vi vara fel och önskar genom denna namninsamling försöka få en förändring.
Namninsamlingen pågår t.o.m. augusti månad. Du som inte har tillgång till Internet, men ändå vill vara med och samla namn, kan göra det genom att skriva en egen lista, som har en rubrik liknan­de ”Blandis Namninsamling för höjning av försäkringsbolagens livbelopp”. De namnlistor ni får ihop kan ni skicka in till oss på redaktionsadressen, senast under augusti månad. Vi kommer att försöka ha listor på våra utställningar, för de som vill vänta till dess.

Det har varit en ovälkommen aktivitet på vårt forum på Internet, vilket har lett till avstängning och hårdare krav för medlemskap på forumet. Vidare har vi börjat ”bygga” ett forum för enbart med­lemmar i BLANDIS och/eller de som har en hund registrerad i Blandis Hundregister. Det tar lite tid, men ni kommer att få ett email med användarnamn och lösenord. Då skall ni logga in och ändra lösenordet till ett eget. Vill ni inte vänta maila till oss ert medlemsnummer, så lägger vi in er om­gående. Detta ”medlemsforum” är till för de som inte känner för att debattera på offentliga forum, men ändå vill ”prata” hund med andra likasinnade.

Till alla er som inte gett oss en emailadress, eller nyligen skaffat en emailadress, maila oss till blandis@blandis.se er adress och ert medlemsnummer och/eller hundens registreringsnummer, så lägger vi in den på våra medlemskort i databasen och i det ”stängda” forumet.

Sedan den föregående tidningen har vi, skrivit ett remissvar till Djurskyddsmyndigheten om omar­betningen av ”Djurskyddsföreskrifter för hållande av hund och katt”. Vårt remissvar kan ni läsa på sidan 14 i denna tidning. Vidare fick vi ett brev från en orolig blandrashundsägare, som fått kän­nedom om en person som håller på och utarbetar ett lagförslag emot blandraser, som skulle skickas som motion till regeringen. Vår hundpsykolog har tagit sig tid att skriva kommentarer till detta lagförslag, som det ser ut idag. Vi vet ju inte om denna person kommer att skicka lagförsla­get eller om det överhuvudtaget kommer att behandlas, men åsikterna som hundpsykologen har, kan ni se på sidorna 16 och 17, där också lagförslaget finns med.

Slutligen -en personlig reflektion. Den artikel skriven av mig, som fanns med i tidningen 4-2006 med rubriken ”Anonyma anmälare, angiverisystem – vad är brottet? ” har det blivit en fortsättning på genom att Tidningen Hundliv har publicerat den och jag har skrivit ett genmäle till den. Det förnekas kategoriskt att SKK använder sig av delgivning och min undran är vad kallar man ett rekommenderat brev, som får lösas endast av adressaten personligen och inte genom ombud, med ett annat ord än delgivning. Jag har blivit anklagad för att vara ”patetisk”, ”lögnare”, ”oseriös” m.m. och vid förfrågan på vilka punkter, får jag enbart mycket svävande svar och det vet jag bäst själv m.m., allt i relation till SKK och dess regelverk. Var ett litet tag inne på att ”ge upp”, men det skulle inte vara jag, för har jag kämpat i 14 år mot rabiata åsikter och för att alla hundar har ett lika värde, så kan jag inte bara sluta….. Det finns ingen anledning att vara tyst och skriva under på ”yttrandefrihet är OK, så länge man inte yttrar sig offentligt”. Kampen mot målet är det som ger energi, även om målet ännu inte syns i slutänden. Vi får hoppas att jag och andra med mig blir klokare med tiden, för som Marit Paulsen sagt …. ”Vägen till klokhet, är stenlagd med dumheter” och det skriver jag mer än gärna under på.

Vivian Nilson
BLANDIS GRUNDARE
Ansvarig utgivare & Chefredaktör

Dela gärna våra inlägg i bloggenShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vivian

Author: Vivian

Grundade BLANDIS 1 juli 1993