Fick en förfrågan idag från Svensk Damtidning om de fick ställa lite frågor om min syn på blandraser. De hade reagerat på alla ”hatinlägg” mot Kronprinsessan Victorias och prins Daniels val av en blandrashund, en så kallad Cavapoo. Blandras mellan Cavalier King Charles Spaniel och Pudel.

Denna typ av blandraser startade i mitten av 1990 med intentionen att få fram en mer allergivänlig hund i Australien. På senare år säger hörsägen att det inte blev som det var tänkt och att upphovsmannen skulle ångrat sig nu. Vet inte om det är sant eller ej, men vad jag kan instämma i att det är känt att det finns ingen allergivänlig hundras. Är man allergisk så finns det på sin höjd raser man kan reagera mer eller mindre på.

Min personliga åsikt om blandraser, grundar sig på de snart 30 år inom Blandis, även om jag idag har en liten dam registrerad i SKK. Anser att vill man avla blandraser, så ska föräldradjuren i första hand vara friskförklarade från rasbundna sjukdomar och då oavsett vilka raser som finns i hunden. Här kan man ha stor hjälp av SKK och se efter vad det finns för rasbundna sjukdomar inom de raser som man tänker blanda. Den dag man fått sin valpkull och ska sälja, så bör de vara chipmärkta och veterinärbesiktigade, vid 7 veckors ålder.

Det är fördelaktigt att höftledsröntgen, armbågsröntga, patella och ögonlysa, även om man inte har för avsikt att avla på sin blandras, för då är man beredd, när och om ”skavanker” börjar uppträda. Visst kan hunden dra på sig ”skavanker” med stigande ålder som inte syntes på första undersökningen,

Vidare är det inget ”nytt under solen” det som fanns 1993, vid starten av Blandis beträffande hätska åsikter om blandraser resp. blandrasavel, är samma som idag och finns på sociala medier. Skillnaden ligger i lätthet att sprida sin hätskhet idag mot för 29 år sedan. Hund som hund oavsett rashund eller blandras, de har rätt att ställa samma krav på sin ägare i omhändertagande och aktivering. och inte minst KÄRLEK …..

Beträffande den Cavapoo som hamnade hos Kronprinsessan med familj, får vi önska lycka till och att det kommer bli efter förväntan, att prins Daniel inte behöver få en allergisk reaktion på din lilla.

Vivian Lindblom L (f.d. Nilson)
BLANDIS
Mobil: 0720063304
www.blandis.se
info@blandis.se