SKK:s Hundägarregister DjurID

Valet mellan Jordbruksverkets Ägarregister och SKK:s Ägarregister är inte så svårt, om man fick välja, så är DJURID det absolut bästa alternativet. De verkar ha en bra mycket bättre service för myndigheter att hitta ägaren till en bortsprungen hund t.ex. erbjuder de direktnummer dygnet runt för att söka upphittad hund. Det finns en särskild webbplats för polisen. Har du en blandras/enras ej stambokförd i SKK är kostnaden för Ägarregistrering 90 kr. Du beställer en blankett från SKK att fylla i och posta. Blanketten kan beställa per email.

Är din valp stambokförd i SKK (renrashund) så kostar det inget att skicka in till DjurID, då din uppfödare redan betalt den avgiften vid registrering av valpkullen. En kort ska följa med stamtavlan för att fylla i och skicka in.

Vid Ägarbyte, som ska föras in i registret, så ska en blankett skickas in och en kopia av Köpeavtal eller annan Överlåtelsehandling skickas in till DjurID. Denna ska var undertecknad av säljare/överlåtare och av den nya ägaren. Inskannad blankett med namnteckningarna godkänns att skickas per email. Det går INTE att registrera Ägarbyte över Internet.

Om vi jämför detta sätt att registrera ett Ägarbyte, så känns det som ett mycket bättre alternativ än att använda sig att Jordbruksverkets Hundägarregister, där man kan logga in och göra allting över internet, om man har personnummer.

CHIPINDENTITET
Beträffande chipmärkning resp tatuering, så är det samma regelverk hos SKK som hos Jordbruksverket.
ISO-standard 11784 eller 11785, är det för chip. Landskod för Sverige är ”752”, men det förekommer väldigt mycket andra s.k. landskoder på hundar i Sverige idag, så det är inte sökbart med landskoder.

Text i samma ärende
Jordbruksverkets Hundregister
SKK;s DjurId – Hundägarregister
Blandis Individregister

Vivian L Loftén
BLANDIS
www.blandis.se
info@blandis.se
07620063304

Källor; Jordbruksverket.se, SKK.se, Blandis.se